Hirtelen bölcsőhalál – SIDS

 Tájékoztató oldalunk

A fejezet teljes anyaga a Heim Pál Gyermekkórház „Csecsemőkori alapszintű újraélesztés (Basic Life Support -BLS) oktatás szülők számára” című előadásának tematikája alapján készült.

Tanfolyam vezető: Prof. Dr. Czinner Antal, Prof. Dr. Szabó László

Előadók: Dr. Forró Zsófia, Dr. Márton Györgyi, Dr. Tóth Fanni, Dr. Csetneki Judit, Dr. Mészáros Kinga, Dr. Scheuring Noémi, Dr. Zsigmond Borbála, Buncsik Ildikó

Orvosi tájékoztató: Bölcsőhalál (SIDS)

Az SIDS a meghatározás szerint olyan csecsemő vagy kisgyermekkori hirtelen haláleset, amely az előzmények alapján váratlan és a halál okát a későbbi alapos orvosi vizsgálatokkal sem lehet kideríteni.

A bölcsőhalál az egy hónapos és egy éves kor között a leggyakoribb halál-ok. Az Egyesült Államokban több csecsemő halálát okozza, mint a tüdőgyulladás, HIV fertőzés, rák és az izomsorvadás együttesen. Magyarországon a bejelentések alapján számolt hivatalos és a becsült adatok eltérőek, különbségük közel nyolcszoros. Az ok abból adódik, hogy a bölcsőhalál kizárásos alapon felállított kórisme, s a vizsgálatok kivitelezése és értékelése nagymértékben függnek a halált megállapító orvostól, illetve korboncnoktól.

Napjainkban is több kutatócsoport foglalkozik az okok felderítésével, hogy mely körülmények és tényezők növelik meg az előfordulás veszélyét. Ezek két fő csoportra oszthatók: biológiai és környezeti okok.

Biológiai kockázati tényezők

Életkor:

Leginkább a 2-5 hónapos életkor közötti csecsemők veszélyeztetettek. Az esetek döntő többsége 6 hónapos kor előtt következik be.

A baba neme:

Mint számos egyéb betegség esetében, itt is a fiúk veszélyeztetettebbek. Esetükben az előfordulás aránya mintegy másfélszeres.

Korábbi előfordulás:

Genetikai tényezőkből adódóan, vagy a környezeti hatások esetleges halmozódása folytán, az azonos szülőpár következő gyermekénél nagyobb valószínűséggel fordul elő.

Koraszülés, alacsony születési súly, ezzel összefüggésben az ikerszülés:

Mindkét kockázati tényező fokozott szerepet játszik minden csecsemőhalállal végződő betegség kialakulásában, így a bölcsőhalál előfordulásának veszélyét is növeli. Ikrek esetében a születési súly általában alacsonyabb, s gyakori a koraszülés.

Környezeti kockázati tényezők

Hason fekve altatás:

Amennyiben orvosa vagy védőnője, egyéb ok miatt mást nem javasol, gyermekét háton fekve altassa!

Dohányzás:

Köztudott, hogy a dohányzás bizonyítottan ártalmas az egészségre. Dohányzó terhes nők magzataira ez fokozottan vonatkozik. A szoptató anyukák, ha dohányoznak, akkor a csecsemő számára oly fontos anyatejjel együtt, nikotint is juttatnak gyermekük szervezetébe. A passzív dohányzás, vagyis a csecsemő környezetében elszívott cigaretták füstje is bizonyított módon emelik a bölcsőhalál előfordulásának kockázatát.

Alkoholfogyasztás:

Régi bölcsesség: a túlzott alkoholfogyasztás árát az utódok is megfizetik.

Kábítószer-fogyasztás:

A drogfogyasztó gyermekágyasokkal és újszülöttjeikkel való foglalkozás fokozott figyelmet igényel, a krízisprogram részének tekinthető speciális feladat. Az újszülöttnél 4-6 hetes korig is megfigyelhetők súlyos elvonási tünetek. Fontos a csecsemő fokozott gyermekorvosi, védőnői ellenőrzése.

Évszak, napszak:

A bölcsőhalál bármely évszakban, a nap bármely időpontjában előfordulhat, de gyakoribb a hidegebb hónapokban és az éjszakai órákban.

A fentiek megszívlelése segíthet megelőzni, teljes bizonyossággal azonban nem kerülhető el a trauma kialakulása. A világszerte folyó intenzív kutatómunka eredményeként sikerült azonosítani néhány kockázati tényezőt, amelyek kiküszöbölésével jelentősen csökkenthető a bölcsőhalál előfordulásának esélye.

Videók

SIDS - Hirtelen bölcsőhalál

Amit mindenképpen tudnia kell!

Videó letöltése

386 MB, .mp4 formátum

Letöltés

SIDS Csecsemő újraélesztése

Nézze meg oktatófilmünket!

Videó letöltése

260 MB, .mp4 formátum

Letöltés

Újraélesztés: teendők és képes segítség

Lépések sorrendje

1.kép:
Riaszt a készülék. Menjen oda a gyermekhez, emelje le a takarót róla, fordítsa a hátára és kiáltson rá hangosan. Erőteljesen csípje meg a vállát. Amennyiben a csecsemő erre az erős ingerre nem válaszol (mozgás, sírás, nyöszörgés ), valószínűleg eszméletlen állapotban van. Kiáltson segítségért!

2.kép:
Emelje ki a csecsemőt az ágyból és helyezze kemény alapra. Tegye szabaddá a gyermek mellkasát, a vastag ruházatot távolítsa el.

3.kép:
Igazítsa a gyermek fejét középállásba, hogy biztosítva legyen a szabad légút.

4.kép:
Nézzen bele a csecsemő szájába, ha van benne valami fordítsa oldalra és törölje ki a száját bármilyen textíliával.

5.kép:
Hajtsa a fejét a csecsemő arcához úgy, hogy közben lássa a hasát és mellkasát. Így vizsgálja 10 másodpercen keresztül a gyermek légzését: látom, hallom, érzem.

6.kép:
Ha azt tapasztalja, hogy nem lélegzik kezdje lélegeztetni a következő módon. Tartsa a gyermek fejét középállásban. Száját helyezze a gyermek szájára és orrára, majd lassan – csak az arcizmokból – fújjon bele.

7.kép:
Emelkedjen el a csecsemő fejétől,fordítsa a fejét oldalra és ellenőrizze, hogy a mellkas süllyed-e, azaz a befújt levegő távozik. Vegyen levegőt és ismételje meg a műveletet. Összesen 5 befújást kell végezni. Kövesse a keringés jeleit 10 másodpercen keresztül: például nyeldeklés, köhögés, csuklás vagy bármilyen mozgás. Ha van keringésre utaló jel, folytassa a lélegeztetést amíg a csecsemő légzése vissza nem tér vagy amíg a mentő meg nem érkezik.

8.kép: Ha úgy tapasztalja, hogy nincs keringés , végezzen 30 mellkasi nyomást. A nyomáspont a mellbimbókat összekötő egyenes vonal alatt egy ujjnyival található a mellkas közepén. Tegye a mutató és középső ujját a szegycsontra majd nyomja le kb. 3 cm mélyen, utána engedje fel. Ismételje meg a folyamatot összesen 30-szor. A mutató és középső ujja legyen végig nyújtva és a szegycsontra merőlegesen. Lenyomáskor álljon meg egy pillanatra.
A két műveletet, befúvást és a mellkasi nyomást ismételje egy percen át felváltva: két befúvás 30 mellkasi nyomás, és így tovább. Egy perc elteltével hívjon segítséget. Utána folytassa az újraélesztést: lélegeztessen és végezzen mellkasi nyomásokat felváltva 2:30 arányban.

Kapcsolat

Email cím

Telefon

+ 3630 0117682

Szerviz

r

A szervizben személyes ügyfélfogadásra nincsen lehetőség.

Telefon

+ 3630 0117682

r

A készülékek szervizbe való oda - és visszaszállításának költsége a vevőt terheli.